Yrkes-VM 2017

Yrkes-VM 2017 öppnade med pompa och ståt den 14 oktober 2017 och slutade med stor prisutdelning på kvällen den 19 oktober. Under tävlingen deltog vår vinnare i Yrkes-SM 2016, Olle Karlsson, som jobbar på Werksta i Danderyd.

I tävlingsgrenen fordonslackering deltog 27 tävlande på totalt 4 stationer med flera olika övningar per station och dag under Yrkes-VM 2017.

Alla guld-, silver- och bronsvinnare på tävlingen kan du se genom att klicka här.

Alla svenska tävlandes resultat hittar du här.

Nedan kan du läsa vilka olika arbetsmoment Olle Karlsson gjorde under de fyra tävlingsdagarna, 15-18 oktober:

Dag 1

Olles första uppgift var att göra en så kallad Spotrepair på en framskärm. Uppgiften innehöll bland annat följande moment: slipa, blanda färg, lacka, polera, etc. Den uppgiften gick riktigt bra. Han var en av få i sin grupp som klarade denna uppgift.

Heja Olle!

Olle Karlsson fokuserar på Spotrepair-uppgiften.

Efter första uppgiften var det några djupa andetag och sedan att ta sig an uppgift nummer två. Där var uppgiften att plastreparera en kofångare samt att under torktiden maskera en bil så miljövänligt och snyggt som möjligt. Maskeringspappret, som användes, vägdes när det togs bort och skulle då väga så lite som möjligt ur miljöperspektiv.

Olle tävlade många timmar den första dagen. Han var så nöjd med att ha hunnit göra arbetsmomenten klara, då de var extra utmanade.

Dag 2

Olle jobbade med att få till en snygg design på bildörren.

Olle visade att han hade pannben utöver det vanliga när designuppgiften på en bildörr blev riktigt tuff. Hela 4 timmars arbete i ett sträck är en stor uppgift och att dessutom få fram millimeter rätta mått på en bildörr från en ritning kräver precision och noggrannhet. Att som avslutning på uppgiften sätta dit en dekal helt korrekt är även det en stor utmaning. Olle kämpade verkligen på till sista minuten. Det är så bra jobbat!

Dag 3

Olle (i mitten) är här på väg mot sin röda skärm, för att lägga på ytterligare ett skikt.

Under tävlingsdag tre hade Olle flyt genom hela sitt pass, som innehöll momenten färgbrytning och tre skiktslackering.


Färgbrytningen bestod av två moment: ett gällde fyra färger, som ska mixas efter ett färgprov, och det andra momentet var att fylla på rätt mängd färg för att efterlikna originalet.


Tre skiktslackering är klurigt och här skulle det bli en speciell röd färg, som hade en helt annan färg i grunden. Det gällde därför att hålla tungan rätt i mun och veta hur man ska hantera detta. Olle har tränat mycket på dessa båda moment och hans egen upplevelse var att de satt bra. Vi får se hur långt det räcker poängmässigt!

Dag 4

Insidan av dörren är lackad, så Olle maskerar nu dörren inför nästa steg i tävlingen.

Sista modulen för Olle var att ta sig an en dörr med flera olika delmoment. Först skulle en skada spacklas på dörren och därefter skulle den lackas, både invändigt och utvändigt. Viktigt här var att få på alla lager i rätt ordning samt att inte få färgen på utsidan att synas på insidan, eller tvärt om. Det var så klart olika färger för att det skulle bli tydligt i bedömningen om hur väl man lyckats med uppgiften samt för att se hur snygga kanterna blev, vilket också är viktigt i momentet.

 

Olle hade bra flyt genom alla momenten och det var bara mot slutet när sista lagret klarlack skulle på som man såg att han tog fram sina sista krafter. Målgången tog Olle med ett av sina härliga leende på läpparna och ett konstaterande: Nu kan jag inte göra mer och jag har gjort allt jag kan!

© 2018 by Avantime